• Jídlem a pitím

    Portugalská kuchyně

    Portugalská kuchyně Velké porce jsou výsadou portugalských restaurací. Nebojte se objednat si poloviční porci. Tradiční pokrmy se připravují z ryb, masa, brambor a rýže. Jako přímořská země používá často olivový olej, no a samozřejmě olivy, kapary, sýry z ovčího a kozího mléka a z koření také česnek, koriandr a hodně petrželky. Protože je Portugalsko přímořskou zemí a mořem je oplývána z velké části, proto i konzumace ryb je zde vysoká. Z Evropanů jsem na prvním místě a hrdé místo si udržují i ve světové špičce. Mimo ryby a mořské plody je tu velká spotřeba vepřového masa, ze kterého se dělají i salámy a klobásy. Zajímavostí je, že Portugalci vůbec nejí…

  • Jídlem a pitím

    Brazilská kuchyně

    Brazilská kuchyně Roztančená Brazílie volá po sambě a ve městech se oslavuje triumf domácích fotbalistů. To je jen tak ve stručnosti největší stát Jižní Ameriky, země líbivých tónů, barev a veselí. Podobné je to s národní brazilskou kuchyní. I když brazilská kuchyně nepatří na světě k těm nejvyhlášenějším, stojí rozhodně za ochutnávku. Nejprve jen na papíře, poté, až bude chuť i na tu skutečnou. A abychom mohli tuto jižanskou gastronomii specifikovat, nejprve provedeme výčet nejčastěji používaných surovin. Určitě má zde své velké místo rýže a speciální manioková mouka. Samozřejmě by to nebyla Jižní Amerika bez masa. Brazílie sice, i když je rozlohou větší, nemá tak velkou spotřebu masa na osobu,…