• Jídlem a pitím

    Libanonská kuchyně

    Libanonská kuchyně Už jen název země zní velice tajuplně, jako z pohádek Tisíce a jedné noci. Stát Středního východu, který oplývá Středozemní mořem, byl v minulosti, ale i dnes pořád je spojkou mezi několika světy. Křižuje Evropu s Asií i Afrikou. A stejně tak se zde setkávají prvky kuchyní několika sousedních nejen států, ale i zmíněných kontinentů. Navíc dalším důležitou složkou, formující tvář libanonské kuchyně je její poloha u moře. Jako přímořská země má dobrou dostupnost k rybolovu, tedy rybám i mořským plodům. V Libanonu je hodně pastvin a pasou se tu hlavně ovce, tudíž nejčastěji konzumovaným masem je jasně skopové. Barevná libanonská kuchyně je hravá zejména díky množství použité…

  • Jídlem a pitím

    Arabská kuchyně

    Arabská kuchyně Arabská kuchyně se vaří v několika státech Předního východu. Což jsou země jako Turecko, Írán, Iráku, částečně i Egyptě a Súdánu. I když některé z těchto krajů mají vlastní recepty a tradiční kuchyň, obecně má i arabská gastronomie také svá vlastní a originální specifika. Používají se zde takové suroviny, jako je v první řadě rýže, jogurty, fazole i jiné luštěniny, dále nepostradatelná zelenina, často jsou přidávány do pokrmů datle, i maso a mnoho koření. Hodně se zde pracuje s čerstvými bylinkami, jako máta, petržel a tymián. Z koření je to česnek, šafrán, kmín, skořice a také koření turmerik, což je koření podobné zázvoru. Arabská jídla jsou pestrá, tak…

  • Jídlem a pitím

    Egyptská kuchyně

    Egyptská kuchyně Egypt je v posledních letech jednou z častých destinací nás Čechů a tak není na škodu se seznámit s tamější, až příliš rozmanitou kuchyní. Na korpulentnosti egyptského vaření měly vliv jednotlivé národy, které zde v minulosti pobývaly a samozřejmě také okolní státy. Setkáme se tu s jídlem, které se podává také v Turecku, Izraeli, Libanonu nebo Sýrii. Země na severu černého kontinentu je známá pro množství použitého koření. Zde načerpala egyptská kuchyně především z Indie, ale také celé Asie. Hlavními kořenícími složkami jsou kmín, zázvor a pepř. Dále je to kurkuma, šafrán, kopr, hřebíček, chilli, koriandr, a pak také čerstvá máta a petrželka. Protože je maso v Egyptě…