• Jídlem a pitím

    Albánská kuchyně

    Albánská kuchyně Malý stát na Balkáně byl po léta své existence neustále pod něčí nadvládou. Ať už to byli Řekové, Turci či Římané a další národy, vše to na malé a skromné zemičce zanechalo jisté známky. Albánci, jakoby se kvůli dlouholeté nadvládě jiných národů, báli být v jídle trochu kontroverzní a omezují se pouze na skutečně jednoduchá jídla, která převzala od okolních národů a která víceméně zjednodušila. Řada receptů z albánské tradiční kuchařky, je tak k nalezení mezi národními pokrmy Černé hory, Bulharska či Řecka. V Albánii si můžeme povšimnout hustým výskytem stád ovcí. A to je také nejčastěji připravované maso – jehněčí. Zajímavostí také je, že řada turistů a…

  • Jídlem a pitím

    Australská kuchyně

    Australská kuchyně Základem australské kuchyně je ta anglická, přivezená kolonisty. Nicméně po léta se postupně vyvíjela, až dostala vlastní podobu. Jako všude jinde, i zde se uplatnilo nepsané pravidlo o využití surovin, které jsou v dané oblasti k dostání. V australské kuchyni se často vaří brambory, maso, rajčata, používá se olivový olej, ryby, a vše se zapíjí dobrým australským vínem. Z masa se často používá hovězí, jehněčí, a protože je to Austrálie, konzumuje se zde klokaní, krokodýlí a pštrosí maso. Australané jsou zvyklí grilovat. Každá domácnost musí vlastnit alespoň malý gril. Je to běžné vybavení, asi jako u nás lednice nebo televize. Gril party jsou velmi oblíbené a tak tradiční,…