• Jídlem a pitím

    Vietnamská kuchyně

    Vietnamská kuchyně Jednou ze zvláštností asijské gastronomie je vietnamská kuchyně. Jde totiž o skloubení pravé asijské a dokonce, pro někoho jisté překvapení, také francouzské kuchyně. Bohužel je méně známá, ale možno, že se stane brzy velice vyhledávanou. Kdo hledá zdravou stravu, což je v posledních letech běžný a tradiční trend, jistě by měl nakouknout pod pokličky vietnamské kuchyně. Nejen že zde najde to pravé, ale také výtečné jídlo. Zde je kladen důraz na čerstvost potravin a použití těch nejdostupnějších plodin. Nejvíce se zelenina a ovoce podává právě v syrovém stavu a tím je zachován správný podíl vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Cílem je získat z plodu jeho typickou chuť.…

  • Jídlem a pitím

    Marocká kuchyně

    Marocká kuchyně Maroko, země písků a moře. Tajuplná a magická. Není typickou zemí, kde Češi tráví dovolenou, ale když se tak stane, rozhodně je nutné ochutnat pokrmy z tradiční marocké kuchyně. Maroko je ovlivněno dvěma národy – Araby – muslimy, což jsou maročtí obyvatelé a pak také Španělé, které od Maroka dělí pouhý Gibraltarský průliv. Takže už si lze trochu udělat obrázek o tom, co v tamější kuchyni můžeme najít. Jednak je to spousta zeleniny, ovoce, dále řada koření a naopak nikdy v marocké kuchyni nenajdeme vepřové maso a tvrdý alkohol. Tato až pohádková země je ideálním prostředím pro pěstování koření, jenž se hojně užívá. Je to hlavně bazalka, anýz,…

  • Jídlem a pitím

    Ostré pokrmy

    Ostré pokrmy Každý člověk musí přijímat potravu …někdo ovšem dává namísto běžným, třeba sladkokyselým pokrmům přednost těm více kořeněným, pikantním. Ne všem však dělají pálivá jídla dobře. Někomu vadí přítomnost čehokoliv ostrého už v ústech, někomu zase až v žaludku …a i když je někteří lidé nesnesou, alespoň čas od času by si je měli dát, neboť mají na lidský organismus v mnoha směrech pozitivní účinky. Proč jíst pálivá jídla Byť má ne každý rád ostrá jídla, měl by si na ně alespoň někdy zajít. Jejich ostrost se nemusí rovnat nejpálivější chilli papričce, alespoň trochu byste se však při jejich konzumu zapotit měli. Navíc Vám ostré jídlo vypálí spoustu nežádoucích bakterií usazených nejenom…