• Další rady a tipy

    Jak odolat chuti na sladké

    Jsou neodolatelné a dokážou potrápit takřka každého z nás. Řeč je o chutích na sladké. Chutě na sladké patří mezi největší nepřátele bojovníků s nadváhou či obezitou, má to však vcelku jednoduchý důvod. A sice, konzumace cukru vyvolává v mozku libé pocity a cukr jako takový je dodavatelem potřebné energie. Strašák jménem bílý cukr Cukr řadíme do skupiny sacharidů, které jsou pro lidský organismus nezbytné. Složené sacharidy považujeme za důležité zdroje energie a najdeme je např. v obilovinách. Jejich konzumace je žádoucí. Oproti tomu rafinovaný bílý cukr – průmyslově vyráběné potravinářské zboží – je pouhým nosičem tzv. prázdných kalorií. Tělu dodá dostatek energie, ovšem žádnou další prospěšnou živinu, jako je tomu v případě…

  • Jídlem a pitím

    Brazilská kuchyně

    Brazilská kuchyně Roztančená Brazílie volá po sambě a ve městech se oslavuje triumf domácích fotbalistů. To je jen tak ve stručnosti největší stát Jižní Ameriky, země líbivých tónů, barev a veselí. Podobné je to s národní brazilskou kuchyní. I když brazilská kuchyně nepatří na světě k těm nejvyhlášenějším, stojí rozhodně za ochutnávku. Nejprve jen na papíře, poté, až bude chuť i na tu skutečnou. A abychom mohli tuto jižanskou gastronomii specifikovat, nejprve provedeme výčet nejčastěji používaných surovin. Určitě má zde své velké místo rýže a speciální manioková mouka. Samozřejmě by to nebyla Jižní Amerika bez masa. Brazílie sice, i když je rozlohou větší, nemá tak velkou spotřebu masa na osobu,…