• Jídlem a pitím

    Bosenská kuchyně

    Bosenská kuchyně Jeden z nejmladších států Evropy a vůbec i na světě je Bosna a Hercegovina, vzniklá roku 1992, rozpadem bývalé Jugoslávie. Proto i zdejší kuchyně je v některých částech dost podobná sousední chorvatské, nebo černohorské a velký vliv zde nechali i Turci a Řekové. Na území dnešní Bosny a Hercegoviny se nejvíce vaří maso. Ať už je to hovězí, velmi oblíbené je i jehněčí, také vepřové, ale to jedí pouze křesťané (pro informaci – Bosna a Hercegovina je stát, kde žije poměrně velké množství muslimů). Maso se upravuje vařením, hodně se vaří buď klasicky ve vodě anebo ve vývaru. Jídla jsou tedy poměrně lehká, dobře stravitelná. Obsahují pouze přírodní…

  • Jídlem a pitím

    Polská kuchyně

    Polská kuchyně Je poněkud zvláštní, že ač jde o našeho severního souseda, mnoho o jeho stravovacích návycích nevíme. Pokud teda nepočítáme pohraniční obyvatelstvo. Každá země má svá specifika a ty polská, alespoň co se jídla týče, si málokdo z nás vybaví. Polskou kuchyni ovlivnila léta nadvlády jiných států a národů. Nejvíce pak východ, jako Rusko, Litva, Lotyšsko, ze západních hranic pak Německo no a z jihu pak proudily i vlivy české kuchyně. Tradiční polské pokrmy se připravují ze zelí, masa, uzenin, červená řepa, okurky, smetana, kedlubny, z koření pak majoránka, kopr nebo kmín. A nesmí se zapomenout na nepostradatelné brambory a výtečný polský chléb. Bigos Také se můžeme setkat s…

  • Jídlem a pitím

    Estonská kuchyně

    Estonská kuchyně Malá severská země, pro nás méně probádaného území, jakým je Estonsko, nejsevernější země ze známé trojice Litva – Lotyšsko – Estonsko. Díky své poloze místní gastronomie získala vliv i jiných, sousedních kuchyní, jako je Finsko, Rusko, i Lotyšsko, Švédsko a dokonce i Německo. Ve většině jsou Estonci podobní nám Čechům a ve stravě to není jiné. Hodně si libují v tučných a masitých pokrmech, avšak nezdravou stravu kompenzují (na rozdíl od Čechů), pojídáním ryb. Mimo maso, zejména vepřové, a uvedené ryby, jsou základem estonské kuchyně brambory, zelí, kopr, smetana, a další mléčné výrobky no a samozřejmě vejce. V době honů, na podzim je estonský jídelníček obohacen o zvěřinu.…

  • Jídlem a pitím

    Řecká kuchyně

    Řecká kuchyně Modrá barva moře a bílá jako symbol bílého, slunečného dne. To je malebné Řecko, země opředena nejen řadou legend, ale také dávné historie. Když se vydáte na dovolenou do Řecka, vše vám přijde zpomalené, líbezné a skvělé. Řecká kuchyně je dost ovlivněna jednak tureckou, tak také orientální. Používá se hodně olivového oleje, zeleniny, jako jsou rajčata, olivy, papriky nebo lilek, dále ryby, mořské plody, česnek, bazalka, koriandr, rozmarýn či kopr. Hodně jsou také používány snad všechny druhy ořechů. Pokud Řek jí, jídlo si vychutnává. Žádné naházení rychle do sebe, jak jsme u nás zvyklí. Je pravdou, že přes horký letní den toho moc nesní, pravé hody začínají až…

  • Jídlem a pitím

    Černohorská kuchyně

    Černohorská kuchyně V roce 2006 teprve vznikla a již má svoji tradiční kuchyni. Řeč je o Černé hoře, dosud nejmladšího státu světa. Samozřejmě že věci se mají trochu jinak, a Černá hora má svoji dlouholetou tradici, jako vlastní území, ohraničená oficiálně však byla teprve nedávno. Menší stát na Balkánském poloostrově, sousedící s mimo jiné nám známým Chorvatskem, je až kouzelná krajina, pohádkově nezničená průmyslem a davy turistů. Pokud uvažujete o dovolené v Evropě, zkuste zvážit i tuto možnost. Kdoví jak dlouho bude tato krajina ještě stále panensky čistá. A samozřejmě tím nevynecháte ani ochutnávku tradiční černohorské kuchyně, která se skládá pouze z kvalitních a čerstvých surovin. Chutě jsou tak naprosto…

  • Jídlem a pitím

    Marocká kuchyně

    Marocká kuchyně Maroko, země písků a moře. Tajuplná a magická. Není typickou zemí, kde Češi tráví dovolenou, ale když se tak stane, rozhodně je nutné ochutnat pokrmy z tradiční marocké kuchyně. Maroko je ovlivněno dvěma národy – Araby – muslimy, což jsou maročtí obyvatelé a pak také Španělé, které od Maroka dělí pouhý Gibraltarský průliv. Takže už si lze trochu udělat obrázek o tom, co v tamější kuchyni můžeme najít. Jednak je to spousta zeleniny, ovoce, dále řada koření a naopak nikdy v marocké kuchyni nenajdeme vepřové maso a tvrdý alkohol. Tato až pohádková země je ideálním prostředím pro pěstování koření, jenž se hojně užívá. Je to hlavně bazalka, anýz,…

  • Jídlem a pitím

    Mexická kuchyně

    Mexická kuchyně Hravé Mexiko, země se sombrery, kaktusy, sluncem a tequilou je také domovinou nezaměnitelné mexické kuchyně, sestávající se z pikantních jídel, kterým vévodí proslulé burritos, tortilly anebo slavné mexické fazole. Mexická kuchyně je tak unikátní, že byla roku 2010 zařazena mezi nehmotné památky světového dědictví UNESCO. Což je možná trochu zvláštní, když vezmeme v úvahu fakt, který hovoří o tom, že mexická kuchyně je vlastně skloubení španělské, portugalské a dalších kuchyní. Jenže tady se miš-maš povedl na jedničku a světové gastronomii dal zcela nový rozměr. Vzhledem k tomu, že je v Mexiku horko a zdlouhavá horka utlumují chutě, je základ mexické kuchyně doplněn důležitým a výrazným kořením. V první…

  • Jídlem a pitím

    Albánská kuchyně

    Albánská kuchyně Malý stát na Balkáně byl po léta své existence neustále pod něčí nadvládou. Ať už to byli Řekové, Turci či Římané a další národy, vše to na malé a skromné zemičce zanechalo jisté známky. Albánci, jakoby se kvůli dlouholeté nadvládě jiných národů, báli být v jídle trochu kontroverzní a omezují se pouze na skutečně jednoduchá jídla, která převzala od okolních národů a která víceméně zjednodušila. Řada receptů z albánské tradiční kuchařky, je tak k nalezení mezi národními pokrmy Černé hory, Bulharska či Řecka. V Albánii si můžeme povšimnout hustým výskytem stád ovcí. A to je také nejčastěji připravované maso – jehněčí. Zajímavostí také je, že řada turistů a…

  • Jídlem a pitím

    Kanadská kuchyně

    Kanadská kuchyně Nepříliš známou je jistě kuchyně studeného severo-amerického státu Kanada. Tato země je silně ovlivněna řadou jiných národů, zejména těch, které ji v minulosti okupovaly. A vzhledem k tomu, že je to země rozsáhlá, objevují se i v jiných místech vlastní specifika kanadské kuchyně. Jiné je to například ve velkých městech, kde je až příliš znát vliv z jihu, tedy USA. Na vesnicích a malých městech je jsou to zas produkty z vlastní výroby, tudíž zcela rozdílný typ stravování. Znát je zde i vliv irského národu, neméně Skotů a samozřejmě Francouzů. To je především východní oblast, naopak na západě je znát silné ovlivnění ruské, ukrajinské a také skandinávské kuchyně.…

  • Jídlem a pitím

    Maďarská kuchyně

    Maďarská kuchyně Jídla pro pořádné chlapy, tak by se mohla stručně charakterizovat maďarská kuchyně, pochoutky plné masa a pikantních chutí. Tím je maďarská kuchyně vyhlášená po celém světě a jak se řekne jídlo a Maďarsko, většině lidí se vybaví základní suroviny, které se při přípravě pokrmů používají a to klobásy, hovězí i vepřové maso, zelí a papriky. A to všechny – čerstvé, chilli papričky a také koření. Hodně se také používá smetana – kolikráte na zjemnění chutí, dále česnek, cibule, rajčata, kapusta, zvěřina a vše dovršuje tokajské víno. Samozřejmě se i zde nezapomíná na kvalitní sladký zákusek, který Maďaři milují. Guláš Nejslavnějším jídlem z Maďarska je bezesporu guláš. Pokud nahlédneme…