• Jídlem a pitím

    Vietnamská kuchyně

    Vietnamská kuchyně Jednou ze zvláštností asijské gastronomie je vietnamská kuchyně. Jde totiž o skloubení pravé asijské a dokonce, pro někoho jisté překvapení, také francouzské kuchyně. Bohužel je méně známá, ale možno, že se stane brzy velice vyhledávanou. Kdo hledá zdravou stravu, což je v posledních letech běžný a tradiční trend, jistě by měl nakouknout pod pokličky vietnamské kuchyně. Nejen že zde najde to pravé, ale také výtečné jídlo. Zde je kladen důraz na čerstvost potravin a použití těch nejdostupnějších plodin. Nejvíce se zelenina a ovoce podává právě v syrovém stavu a tím je zachován správný podíl vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek. Cílem je získat z plodu jeho typickou chuť.…

  • Jídlem a pitím

    Korejská kuchyně

    Korejská kuchyně Není až tak známá, možná trochu zastíněná jinými, výraznými asijskými kuchyněmi, jako je čínská, indická, japonská či thajská. To je však tak trochu škoda, protože jistě se najde řada jejích stoupenců. Stejně jako jmenované kuchyně, patří i korejská mezi asijskou klasiku, tudíž jídla jsou zdravá, barevná, bohatá na zeleninu s omezeným množstvím tuků. Je velmi chutná a rozmanitá. Nabízí spoustu příloh a k hlavnímu chodu ochutnáte více, než například v naší, běžné kuchyni. A asi jako většina asijských států, i zde vévodí v nabídce jídel slavná rýže. Nejen, že je zde pěstována, ale také se konzumuje a je součástí většiny jídel. Mimo rýži je zde hojně užívána pšenice,…

  • Jídlem a pitím

    Argentinská kuchyně

    Argentinská kuchyně Představme si Jižní Ameriku. Kontinent, kde se pasou velká stáda skotu a kde je maso hlavní surovinou při přípravě klasických jídel. V tom případě je typickým zástupcem právě Argentina, jeden z největších států Jižní Ameriky a stát se zejména španělským, italským i polským obyvatelstvem. Původní národ Indiánů byl vytlačen a vyskytuje se opravdu už jen zřídka. V Argentině je největší spotřeba masa v celé Americe a dokonce i USA. Jihoameričané si holt umí na mase pochutnat. To doplňují dobrým argentinským vínem, které se pěstuje zejména v oblastech kolem pohoří And. Mimo skot, který se chová pro maso, jež se vyváží do celého světa včetně ČR, jsou zde i…

  • Jídlem a pitím

    Kolumbijská kuchyně

    Kolumbijská kuchyně Severní stát zvučné Jižní Ameriky je nejen pestrý svoji kulturou, ale i kuchyní. Exotická země, kde žije asi čtyřicet tři miliónů obyvatel, různých národů, barev, je vskutku různorodá. A to i nabídka na zelném tržišti. Spousta ovoce a zeleniny, které známe a také ty, o jejichž existenci nemáme v našich končinách ani ponětí. Kdo zabrousí do klasické kolumbijské restaurace a bude žádat o nějaké to tradiční jídlo, nejspíš dostane misku polévky, která se nazývá Sancocho de res gallina, nebo někdy pescado, což je slabý vývar ze slepice anebo ryby se spoustou brambor, zvané juka, což je hodně vláknitá a trochu sladká brambora, a kousků divokých zelených banánů. Ani…

  • Jídlem a pitím

    Ruská kuchyně

    Ruská kuchyně Obrovská země, která se může pochlubit tím, že se rozprostírá na dvou kontinentech, na své mapě má několikamilionová města, ale i její kuchyně je velice pestrá. Záleží na oblasti, ale zásadně platí, že je pozůstatkem z dob dřívějších a také většiny původních obyvatel, což byli chudí rolníci. Jejích strava se připravovala a sestávala se z brambor, zelí, kapusty, okurek, cibule, chleba. To vše ochucení koprem, petrželí a kysanou smetanou. Dále se hodně používají houby, ryby, zvěřina anebo med. Zajímavé je použití brambor v historii Ruska. Ty prý do země nechal dovézt car Petr I. Veliký, což jeho odpůrci komentovali jako ďáblovo jídlo a odmítali je konzumovat. Jenže to…

  • Jídlem a pitím

    Islandská kuchyně

    Islandská kuchyně Tajuplný ostrov, přímořská země, která nám sice není cizí, ale také ji moc dobře neznáme. Dnes patří mezi normálně vyspělé oblasti, jenže vždy tomu tak nebylo. V minulosti byl Island chudou osadou, kde teplých dnů bychom napočítali na prstech jedné ruky, zato chladné časy se zde předvádí v nepřeberném množství. Proto základem zdejší kuchyně jsou spíše potraviny živočišného původu a rostliny nenáročné na slunné počasí. Před zeleninou a ovocem tu kraluje maso, vejce, mléko a mléčné výrobky, obiloviny, brambory a, jak už to tak u ostrovní země bývá, také ryby. V dobách, kdy neexistovaly lednice ani mrazicí boxy, bylo nutné potraviny uchovávat, jak jen to šlo. Oblíbené se…

  • Jídlem a pitím

    Švédská kuchyně

    Švédská kuchyně I když se o tradičních pokrmech ze severu často nehovoří, alespoň co se našich končin týče, to neznamená, že by se měla tato kuchyně opomíjet. Vždy platí pravidlo, že každý kraj čerpá ze surovin, jím dostupných. A tak nejinak je to se Švédskem, zemí, kde ryby mají hlavní podíl na stravě, stejně tak masa (i sobí) a sousta zeleniny a ovoce. Snídaně ve Švédsku byly inspirací pro řadu hotelů po celém světě se svým tzv. švédským stolem. Již podle názvu musí být každému známo, že bohatě a pestře prostřený stůl, kde si každý bere to, na co má chuť, a v jakém množství chce, pochází právě z této…

  • Jídlem a pitím

    Turecká kuchyně

    Turecká kuchyně Když se řekne Turecko, spousta lidí si mimo vzpomínku na dovolenou vybaví tureckou kávu nebo turecký med. Zajímavé je to, že ani jedna pochutina z Turecka nepochází. To ale neznamená, že by tato země byla na gastronomii chudá. Ba právě naopak, patří mezi světově nejrozmanitější kuchyně světa. Za svoji rozmanitost vděčí Turecko své rozsáhlé poloze a netradičnosti celé země. Jsou zde znatelné jak vlivy z okolí, tak mnoha národů a dalších prvků. Hlavní ingredience tradiční turecké kuchyně je zelenina, zejména rajčata, papriky, lilek, cibule, česnek, olivy, dále spousta ovoce, med, slaný čerstvý sýr, samozřejmě i plody moře a za koření je to nejvíce koriandr, máta, paprika, pepř, petržel,…

  • Jídlem a pitím

    Slovenská kuchyně

    Slovenská kuchyně Pojďme se podívat tam, kde to známe a kde nám rozumí zcela určitě – k východním sousedům, na Slovensko. I když jsme po léta byly jeden stát, i tato krajina má svá tradiční jídla, kterými obohacuje nejednu slovenskou kuchařku. To, co se v dané lokalitě konzumuje, vychází také z plodin, které se pěstují a dalších možných surovin. Protože kraj Slovenského státu nabízí ideální podmínky pro pastevectví, v hojném počtu se zde chovaly ovce, z nichž bylo mléko pro výrobu mléčných výrobků, a další významnou surovinou ve slovenské kuchyni jsou brambory. Hodně se konzumuje podmáslí, máslo, mléko, tvaroh, sýry, smetana. Mimo zmíněné brambory jsou dalšími důležitými složkami slovenské kuchyně…

  • Jídlem a pitím

    Italská kuchyně

    Italská kuchyně I když je dnes italská kuchyně jednou z nejoblíbenějších, je nutno zmínit, že původem jde o jednu z nejlevnějších a obyčejných kuchyní. Italové vařili prakticky z mouky, vody, rajčat a bazalky. Proto jsou dominantou Itálie těstoviny či pizza. Italská kuchyně je poměrně lehká, svěží, základem je vždy čerstvost všech použitých surovin a také jejích barevnost. Na vizuální složku je kladen také značný důraz. Proto jsou často používány kontrasty bílé mozarelly, zelené bazalky a sytě červených rajčat. Takto mimochodem vznikla první italská pizza. Placka z těsta, na ní rajčata, mozarella i bazalka měly symbolizovat italskou vlajku. Tato pizza byla připravena pro královnu Margaritu, které ihned zachutnala a ta ji…