Lék nebo zelenina? Opravdový zázrak!

Hedy

Je mnoho rostlin, které se využívají nejen jako surovina v kuchyni, ale zároveň jako léčivo. I fenykl je touto rostlinou, ovšem stále je něčím výjimečným. A poslední dobou ho vyhledává čím dál tím více lidí, víte proč?

Něco mezi koprem, celer a kmínem

Mnoho lidí si kupují fenykl v obchodě, avšak málokdo ví, jak tato rostlina opravdu vypadá. A ve skutečnosti je poměrně lehké j popsat, protože svým vzhledem připomíná hned tři rostliny. Na první pohled se vám může zdát, že vidíte kopr, avšak tento kopr je opravdu vysoký, protože může dosáhnout až dvou metrů. Když přijdete blíže, tak zjistíte, že má semena, která velice připomínají kmín. A všechno roste z cibule, která je pod zemí a svým vzhledem připomíná celer, avšak většinou má víc zelenou barvu.

Fenykl v kuchyni

O fenyklu víme, že má velice netradiční chuť, kterou lze jen těžko k něčemu přirovnat. A zajímavé na této rostlině je bezpochyby i to, že konzumovat se dá každá její část, ať už vezmete semena, stonek či cibuli ze všeho si můžete udělat chutný pokrm. Asi nejčastěji připravujeme cibuli, z které lze vytvořit spoustu zajímavých jídel. Většinou se přidává do hlavních pokrmů a zapéká se, například s masem či jinou zeleninou. Ovšem stejně výborná je i na grilu. Nemusíte se bát využít i stonek, který podtrhne chuť dušeného masa a odvážní kuchaři jej nakrájený přidávají také do některých polévek. Jak již bylo zmíněno fenykl, má v kuchyni mnoho využití, a semena nejsou výjimkou. Ty se nejčastěji využívají při pečení chleba či koláčů.

Opravdový zázrak! Dobře chutná a ještě uzdravuje

Každý má s fenyklem spojené hlavně správné fungování trávicího traktu, avšak to není jediný problém, s kterým vám dokáže tato rostlina pomoci. Fenykl má své místo i v léčitelství, protože opravdu dokáže pomoci s mnoha nemocemi. Ať už jde o bodnutí hmyzem, kašel a dokonce je syrová cibule dobrá proti rakovině. Dokonce když si vyrobíte odvar z fenyklových semen, můžete tím vyléčit oční záněty. Ovšem i tento zázrak není bez chyby, a tak odborníci doporučují, abyste fenykl užívali maximálně tři týdny, pak je ideální jej aspoň na nějakou chvíli vynechat, tedy udělat si pauzu, než se do jeho užívání zase dáte.

To jistě nevíte

Fenykl je opravdu velmi zajímavá rostlina a to nejen svým vzhledem a chutí, ale i svou historií. Některé zdroje uvádějí, že byl fenykl znám již ve Starém Řecku, což je opravdu ohromná doba. Údajně se v tomto období využíval jako prostředek pro štíhlou postavu. A protože dokázal utišit nepříjemné zvuky kručení žaludku, tak ho lidí konzumovali zejména před dlouhým kázáním v kostele. A

Mimo jiné si tento zázrak klidně můžete sami vypěstovat, není to žádná náročná činnosti, a pokud se do ní pustíte, tak budete mít velkou odměnu, protože fenykl je kuchař a lékař zároveň a to vždy hodí. Je dobré mít doma nějakou zásobu fenyklu.

Chuť fenyklu všichni poznáte, ale víte také, jaká kouzla se ve fenyklu skrývají. Pomůže vám dochutit pokrmy, ale zároveň vám může pomoci s mnoha obtížemi a nemocemi.

Single content advertisement bottom
News Feed
Related posts
Your comment?
Leave a Reply