Thajská kuchyně
Thajská kuchyně
Thajská kuchyně je unikátní kuchyní. Na světovém gastronomickém poli si vybudovala skutečné jméno nejen svoji rozmanitostí, ale také až neskutečnou čistostí.
Vaření je pro Thajce hotová filozofie. Nejde jen o to, nějaké suroviny smíchat a zdlábnout se jimi. Je nutné každý pokrm správně uchopit a pochopit vaření. Každá surovina je nezaměnitelná s vlastní historií a duší. Spojení jednotlivých chutí a vůní je nepostradatelné a předchází mu hotový um.
Thajsko je krásnou, exitovou zemí, která hraje všemi barvami, bílé písky jsou v kontrastu s azurovým mořem a všudypřítomnými palmami. Země se uchovává svůj pravý domorodý ráz a tím i vlastní nenapodobitelné kouzlo. A stejné je to i s tamější kuchyní.
K základním surovinám thajské kuchyně patří rýže, samozřejmě i nudle, zelenina, ovoce, hodně se používá kokosové mléko, zvláštní rybí omáčky, ryby, vepřové a drůbeží maso a nepostradatelný sójový a palmový olej. Z koření je nutno jmenovat bazalku, koriandr, zázvor, kurkumu, kari, citrónová tráva a chilli. V thajské kuchyni se hodně používají oříšky a obvykle se používají techniky jako dušení, a vaření v páře.
Z některých názvů thajských jídel by člověk nebyl o moc chytřejší. Zde je alespoň seznam těch nejčastějších a pro rozlišení je uveden i jejich popis.
Som tam
Nejde o omyl ze slovenské kuchyně. Toto je jedno z tradičních thajských jídel, respektive zelný salát, který obsahuje rajčata, chilli, limetkovou šťávu, zelenou papáju a tradiční rybí omáčky. Zde je jasně znát klasická thajská kuchyně – spojení výparných chutí, jako je kyselé, ostré a další. Výtečná kombinace.
Phad Khing
Jsou smažené kousky kuřecího masa na čerstvém zázvoru se sojovou a rybí omáčkou. Někdy se tento pokrm dělá z ryb nebo plodů moře.
Khao Phad
Smažená jasmínová rýže podávaná s rajčaty, cibulí, masem i vejci, na koriandru a česneku. Nejčastěji je použito kuřecí maso nebo krevety, ale výjimkou nejsou ani kousky vepřového či hovězího.
Kang Phed
Podobný název a opět jedno v tradičních thajských jídel. Jde o směs masa s klasickými thajskými ingrediencemi, jako jsou kokosové mléko, červené kari, bazalka, rybí omáčka a bambusové výhonky. Směs se podává s rýží.
Kang kiaow wan
Velice známý thajský pokrm, který je maximálně pálivý. Jde prakticky o totožný recept, jako předchozí Kang phed, s tím rozdílem, že zde je použit lilek a namísto červeného kari je zde až smrtelně (hyperbola) pálivé zelené kari, což je směs koření spolu s chilli papričkami. Přílohou je tradiční rýže a někdy se pokrm připravuje i z ryby.
Panang
Jemnější chuť získáte v pokrmu pananag, což je dušené maso, nejčastěji hovězí, ale může být i drůbeží v kokosovém mléce, rybí omáčce a koření kari. Skvělá kombinace navíc s rýží jako přílohou.
Phad Thai
A nebyla by to Asii, aby chyběly tradiční nudle. Široké rýžové nudle jsou opékány spolu se směsí kuřecího masa, krevet, zeleninou, rybími omáčkami a často i chilli. Variant tohoto jídla je několik, záleží na oblasti, ze které pochází.
Thot Man Pla
Jsou smažené rybí placičky, ve kterých jsou přidány fazole a samozřejmě klasické thajské koření jako kari, citrónová tráva, limetková šťáva a také šalotka a česnek. Někdy se můžeme setkat s variantou placiček ne rybích, ale krabích.