Tiramisu 5x jinak!

Tiramisu 5x jinak!
Oblíbeným italským dezertem potěšíte každého mlsouna. A je přitom jedno, zda je horké léto nebo sychravý podzim. Vyzkoušejte následující klasické i netradiční varianty a vyberte si tu nej!
Pravé italské tiramisu
Nesmrtelná klasika, která je velice jednoduchá, ale získá si každého milovníka lehkých dezertů!
Pro 5 osob budete potřebovat:
- 250 g mascarpone
- 5 vajec
- 5 lžic cukru krupice
- 200 g cukrářských piškotů
- šálek silného espresa
- lžíci mandlového likéru
- kakao na poprášení
Uvařte si silnou kávu a vmíchejte do ní mandlový likér. Žloutky vyšlehejte s cukrem a poté ručně metličkou vmíchejte mascarpone (nepoužívejte mixér, krém by byl zbytečně napěněný a řídký!). Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do krému.
Poháry nebo skleničky vyskládejte vrstvou nalámaných cukrářských piškotů, které velmi krátce namočíte do kávy s likérem. Na ně navrstvěte krém a postup opakujte, dokud nespotřebujete piškoty i krém. Poslední vrstvu krému bohatě posypte kakaem a dejte vychladit do lednice.
Karamelové tiramisu
Rychlý karamelový dezert, když Vás honí mlsná nebo zazvoní nečekaná návštěva.
Pro 4 osoby si připravte:
- 200 g hotového piškotového těsta
- šálek silného espresa
- lžíci likéru Baileys
- 240 g karamelového kondenzovaného mléka
- 180 ml smetany ke šlehání
Uvařte kávu a smíchejte ji s likérem. Z piškotového korpusu vykrojte osm koleček, čtyři z nich rozmístěte na dno skleniček nebo pohárků a pokapejte je polovinou kávy s likérem. Na každé piškotové kolečko přidejte lžíci karamelového kondenzovaného mléka a ušlehané smetany. Přiklopte dalším piškotovým kolečkem, pokapejte kávou s likérem, polijte zbytkem karamelového mléka a ozdobte šlehačkou.
Skořicové tiramisu
Nevšedně vrstvený nadýchaný pohár, co voní skořicí se jen rozplyne na jazyku.
Pro 6 osob budete potřebovat:
- 24 cukrářských piškotů
- 100 g cukru krupice
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 250 g mascarpone
- šálek silného espresa
- 2 lžíce kakaa
- 4 lžičky skořice
Piškoty nadrťte nebo rozmixujte v mixéru. Smíchejte mascarpone s cukrem, kávou a vanilkovou esencí v hladký krém. Na dno skleniček vsypte lžící rozmixovaných piškotů a přidejte lžíci krému. Tento postup opakujte do spotřebování všech surovin. Dejte chladit do lednice minimálně na tři hodiny a před servírováním povrch posypte popraškem kakaa se skořicí.
Vrstvený tiramisu pohár
Jednoduchý a rychlý dezert je hotový raz dva, ale vzpomínat na něj budete ještě dlouho.
Pro 4 osoby si připravte:
- 200 g hotového kakaového piškotového těsta
- 375 ml smetany ke šlehání
- 70 g moučkového cukru
- 180 ml espresa
- kakao na ozdobu
Smetanu vyšlehejte s cukrem a 60 ml kávy dotuha. Z kakaového piškotového korpusu vykrojte osm koleček, čtyři z nich rozmístěte na dno skleniček nebo pohárků a pokapejte je polovinou kávy. Na ně dejte polovinu kávové šlehačky, přiklopte dalším piškotovým kolečkem, pokapejte kávou a ozdobte zbylou kávovou šlehačkou. Poprašte kakaem a podávejte.
Višňové tiramisu
Klasika, které višně v rumu dodají šťavnatý a nevšední šmrnc!
Pro 6 osob budete potřebovat:
- 250 g cukrářských piškotů
- 250 g mascarpone
- 200 g zakysané smetany
- 200 ml smetany ke šlehání
- 60 g moučkového cukru
- šálek silného espresa
- 400 ml sklenici višní v rumu
- kakao na ozdobu
Višně slijte a vypeckujte a rum z višní dle chuti přidejte do uvařeného espresa. V míse smíchejte mascarpone s cukrem a zakysanou smetanou a nakonec vmíchejte ušlehanou smetanu. Připravte si skleněnou nebo porcelánovou obdélníkovou mísu a vyskládejte ji piškoty rychle namočenými do kávy s rumem. Na vrstvu piškotů rozetřete připravený krém a na ně vyskládejte okapané višně. Pokračujte druhou vrstvou piškotů, kterou následně překryjete zbývajícím krémem. Povrch bohatě posypte kakaem a dejte do lednice minimálně na 4 hodiny, ideálně však přes noc.