Okrasná zahrada, na které si pochutnáte

Hedy

Okrasná zahrada, na které si pochutnáte

Krásná rozkvetlá zahrada, která je plná barev, je snem mnoho žen. Avšak na druhou stranu chtějí mít na zahrádce nejen rozkvetlé květiny, ale také rostliny, které lze využít v kuchyni, jako jsou bylinky či vypěstovaná zelenina. Ovšem jsou květy, které vám okouzlí zahrádku a zároveň se dají jíst.

Jaké rostliny si mám nasadit?

Velkou výhodou je, že mnoho jedlých květin na své zahrádce najdete, aniž byste je museli sami sadit, protože rostou téměř jako plevel. Takovou typickou rostlinkou, které se opravdu nesadí, jsou kopřivy, sedmikrásky a prvosenky. Právě sedmikrásky jsou tou nejlepší volbou pro ty, kteří s použitím květin v kuchyni teprve začínají. Jednak proto, že si je opravdu nikdo s ničím jiným nesplete, ale také proto, že jsou takovým všestranným dochucovadlem, protože je lze využít i ve slaných i ve sladkých pokrmech. Samozřejmě, že se najdou i rostliny, které si můžete vysadit, což je například maceška, fialka, fenykl, šťovík či barborka.

Než přijdou květiny do kuchyně

Ještě, než začnete květiny používat v kuchyni je třeba si je nasbírat, což je pro mnohé koníčkem. Sbírání květin je totiž velice uklidňující a také zdravé, protože jste přitom venku na čerstvém vzduchu. Jedlé květiny jsou nejlepší čerstvé, ale jsou i některé ženy, které si sedmikrásky, prvosenky či kopřivy suší, aby měly zásobu výborných a zdravých dochucovadel i v zimě. Velkou výhodou je, že květiny může jíst každý, ať už je vegetarián, vegan či typický masožravec, tak květiny jsou opravdu pro každého a navíc neobsahují téměř žádné alergeny, takže jsou neškodné.

Květiny v talíři jsou vzácnost

Mnozí se ptají, proč by měli jíst květiny. Někteří muži se totiž tomu velice brání a tvrdí, že nejsou králíci ani jiná zvěř, aby se živili květinami. Avšak barevné květy na talíři působí krásným estetickým dojmem, navíc je většina z nich strašně zdravá. A co je ještě důležité zmínit je jejich chuť, která je osobitá a originální, takže úplně zpestří i obyčejná jídla. Každá květina má svou příchuť, pravdou je, že ne všechny vám asi budou chutnat, ale určitě stojí za to je aspoň vyzkoušet, abyste nepřišli o výborný kulinářský zážitek.

Květiny ve sladkém i slaném pokrmu

Mnozí by i rádi vyzkoušeli jedlé květiny, ale úplně netuší, kde a jaké květiny mohou přidávat. V podstatě mohou být květy různých rostlin v každém salátu. Ovšem každá květina se hodí na daný pokrm. Dokonce existuje něco jako květinová zahrádka, kde najdete rady a postupy, jak přidávat květiny a hlavně jaké květiny máte využít do daných jídel. Asi nikomu není cizí kopřivový špenát, ale už málokdo ví, že z květin mohou být i chutná sladká jídla, jako jsou například palačinky.

 

Jedlé květiny jsou tak trochu rarita, avšak pokud je vyzkoušíte, určitě se stanou vaši běžnou a oblíbenou záležitosti.

Single content advertisement bottom
Related posts
Your comment?
Leave a Reply